Termékleírás
Elsősorban Peruban és Bolíviában termesztik, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken.
A növény 180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza.
Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske.
A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona, nem hiába tartották az inkák a „Magok Anyjának”. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és Béta–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához, ezért sportolók számára különösen ajánlható, valamint a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője is lehet.) Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).
Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok rosttal. Cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, kismamák, idősek számára is javasolható. Méregtelenítő kúrák nagyszerű alkotóeleme lehet, ha belevágsz a májméregtelenítő kúrába ne felejts el beszerezni egy adagot!
Minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Igen figyelemreméltó a lizin, cisztin és metionin tartalma. Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %. Vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék.
Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.
Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze.
Használja főzéshez, sütéshez
Tápanyagtartalom (100g-ban)
Kalória (kJ / kcal) 1079 kJ/ 261 kcal
Fehérje (g / 100g) 22,28 g
Szénhidrát/Cukor (g / 100g) 3,62 g/ 2,53 g
Zsír/Telített zsír (g / 100g) 7,18 g/ 1,49 g
Rost (g / 100g) 46,58 g
Nátrium (mg / 100g) < 12 mg