BLOG

10 csodálatos mód a mogyoróvaj használatához

10 csodálatos mód a mogyoróvaj használatához

Íme a TOP10 módszerünk, amellyel a legjobbat hozhatjuk ki a mogyoróvajunkból. Vannak közte olyanok, amire nem is gondolnál!

A diófélék és a különböző magfélék már évtizedek óta megtalálhatók otthonok millióiban, a konyhaszekrényekben. Annak is régi hagyománya van, hogy ezen dióféléket és magféléket ledaráljuk és krémes, kenhető formában fogyasztjuk.

 

Íme a TOP10 módszerünk, amellyel a legjobbat hozhatjuk ki a mogyoróvajunkból:

 

1. Szabad a ZABA!
Fehérje + zab = testépítők és egészséges táplálkozást követők reggeli energialökete.
Egyszerűen elkészíthetjük, ha hozzáadunk egy adag mogyoróvajat a zabkásához, vagy ha a fogyasztás előtti este belekeverjük az egyéjszakás zabkeverékbe. A legjobb választás ehhez a jó öreg mogyoróvaj, amely a legmagasabb fehérjetartalommal rendelkezik.

 

2. Szószra fel!
A szószok lehetnek az étkezés kiegészítői – például desszertekre és palacsintára öntendő csokoládéval megolvasztott mogyoróvaj, vagy szerves részei - például egy pörköltben. A mogyoróvajak kiválóan sűrítik, és gazdag krémességet biztosítanak a szószoknak. A mi kedvencünk az ázsiai ihletésű mandula vajas szósz tofuval vagy tésztával.

 

3. Tojáshelyettesítés!
A mogyoróvaj zseniális a sütéshez, különösen a vegánok és a tojásallergiások számára. Egyszerűen helyettesíts minden tojást 60 g mogyoróvajjal, hogy összeálljon a sütemény/desszert. Ha egyszer kipróbálod, lehet, hogy soha nem térsz már vissza a tojásokhoz!

 

4. Egyszerű SNACK!
Lehetséges, hogy próbáltad már a mogyoróvajba mártott almaszeleteket. Ha még nem, miért ne tennéd? Ez egy tápláló, éhségcsillapító klasszikus, amit érdemes kipróbálni, ha tízóraira/uzsonnára vágyunk. Természetesen lecserélhetjük a mogyoróvajat bármilyen más magkrémre, vagy az almát zellerre (egy másik klasszikus). Van valami rizskeksz vagy extrudált kenyér a közeledben? Turbózd fel a kedvenc mogyoróvajaddal és egy kis szeletelt banánnal.

 

5. Mogyoróvaj salátaöntetként?
Igen! Már mondjuk is a receptet: Rakjunk egy kanál mogyoróvajat egy tálba, adjunk hozzá két kanál balzsamecetet, két kanál juharszirupot, egy kanál olívaolajat és egy kis mustárt. Rázzuk fel és ha szükséges hígítani, adjunk hozzá még kis vizet. Mehet a salátára és kész is!

 

6. Popcorn másképp!
Olvasszuk fel a kókuszolajat mogyoróvajjal, és csorgassuk rá a házilag pattogatott kukoricára, hogy megkapjuk a valaha volt legjobb filmes csemegét.

 

7. Egészséges haj!
A mogyoróvajban található természetes olajok rendkívül tápláló hajmaszkot alkotnak. Csak néhány evőkanállal rakj a tincseidre és hagyd hatni néhány órát, mielőtt samponnal kimosnád.

 

8. Jutalomfalat a kutyáknak!
A kutyák megőrülnek a mogyoróvajért, amelyet „nagy értékű” jutalomfalatként szoktak használni a fegyelmezéseknél. Mogyoróvajunk xilitmentes, így teljesen biztonságos, hacsak a kutyád nem allergiás. Persze csak mértékkel adjunk nekik, mert a túl sok zsírt nehezen tudják megemészteni.

 

9. Etesd a madarakat!
A mogyoróvaj nagyszerű energiaforrás a madarak számára. Forgass meg egy fenyőtobozt mogyoróvajban, majd madármagban, és akaszd fel a kertedben, hogy magához vonzza és megetesse néhány tollas barátunkat.

 

10. Turbózd fel a smoothie-t és shake-t!
Akárcsak a zab esetében, az egészséges smoothie-t és shake-t is felturbózhatjuk, ha belerakunk egy adag mogyoróvajat, mielőtt a turmixgépbe kerül. Fogyasszátok egészséggel!